ponedjeljak, 7. lipnja 2010.

The Nightmare before Christmas


Predbožićna noćna mora Tima Burtona (eng. Tim Burton's The Nightmare Before Christmas) glazbeni je animirani film iz 1993. sniman tehnikom stop animacije. Film govori o stanovnicima Grada noći vještica (Halloween Town), na čelu s Jackom Skellingtonom, koji pokušavaju prekinuti monotoniju slavljenja Noći vještica novim praznikom, Božićem. "Predbožićnu noćnu moru" režirao je Henry Selick, animator koji se bavi tehnikom stop animacije. Film se jednim dijelom temelji na crtežima i pjesmi Tima Burtona koji je bio i koproducent filma, ali nije ga režirao kako se ponekad misli, iako je bio uključen u njegovo nastajanje.

Originalne ideje za film došle su od Tima Burtona dok je radio za Disney kao animator. Burton je izjavio da ga je inspirirao boravak u trgovini u kojoj su zaposlenici zamjenjivali proizvode vezane za Noć vještica onima vezanima za Božić. Također, Burton je volio božićne filmove kao što su Kako je Grinch ukrao Božić i Rudolph, sob s crvenim nosom.

U jednom je intervjuu opisao Predbožićnu noćnu moru gotovo kao suprotnost Grinchu zato što Jack, umjesto želje da uništi Božić, ima želju slaviti, ali ga slučajno zamalo uništi. Dok je radio Burton je na komadu papira napisao pjesmu i nacrtao nekoliko crteža. Te su prvotne verzije uključivale Jacka, Zerooa i Djeda Božićnjaka.

Noćna je mora premijerno prikazana 29. listopada 1993. Iako je uglavnom primala pozitivne kritike film je teško pronalazio publiku. S vremenom je zaradio 50 milijuna dolara, ali ipak nije bio uspješan kao neki drugi Disneyjevi filmovi tog vremena. Film je 1994. nominiran za Zlatni Globus u kategoriji najbolje originalne glazbe i za Oscara za najbolje vizualne efekte; međutim, izgubio je u oba slučaja. No, također je bio nominiran za nagradu Saturn u kategorijama najbolji fantastični film; najbolja glazba; te nagrade je i osvojio.

Kad je film izašao na videu polako se počeo širiti njegov krug obožavatelja. Od 2000. godine film je postajao sve popularniji, a smatra se čak i blagdanskim klasikom.

Isti studio koji je producirao Predbožićnu noćnu moru kasnije je stvorio još jedan film u stop animaciji koji se temeljio na knjizi Roalda Dahla, James i divovska breskva koja je također doživjela uspjeh.

Tim Burton se 2005. vratio tehnici stop animacije s filmom Mrtva nevjesta kojeg je distribuirao Warner Bros. Iako je film bio uspoređivan s Predbožićnom noćnom morom primio je pozitivne kritike.

20. listopada 2006. u odabranim se kinima u SAD-u počelo prikazivati novo 3D izdanje filma. Zajedno s izlaskom filma Disney je 24. listopada 2006. u prodaju pustio i posebni album s dva diska s pjesmama iz filma. Na alubumu su surađivali glazbeni kao što su Fall Out Boy, Marilyn Manson, Panic! At The Disco, Fiona Apple i She Wants Revenge.

Nema komentara:

Objavi komentar