ponedjeljak, 14. lipnja 2010.

Annie Leibovitz

Jedna od najcjenjenijih fotografkinja današnjice Annie Leibowitz slavu je stekla fotografijama koje su ovjekovječile mnoge trenutke pop kulture od 70-ih pa do danas.

Rođena je 2.listopada 1949 u Waterbury,Connecticut kao treće dijete u obitelji majke Marilyn koja je bila instruktorica modernog plesa i oca Sama,časnika U.S Air Forca.
Zbog oćeva posla obitelj se često selila tako se Annie prvi put srela sa fotoaparatom na Filipina u američkoj bazi.
Karijeru je započela u slavnom glazbenom magazinu Rolling Stone gdje je iskovala zanat po kojem je mnogi prepoznaju. Kasnije je radila i za Vanity Fair i Vogue te snimila mnoge kampanje. Jedna od njezinih najpoznatijih fotografija je zasigurno ona s golim Johnom Lennonom i Yoko Ono fotografirana nekoliko sati prije nego je Lennona ubio pomahnitali obožavatelj. Fotografija je izašla na naslovnici Rolling Stonea posvećenoj legendarnom članu The Beatlesa.


Mnogi poznati glumci i pjevači traže upravo Annie da ih fotografira u nekim prigodama jer znaju da će ona to učiniti profesionalno i na svoj prepoznatljiv način. Osim fotografija slavnih, Leibovitz je na izložbama izlagala i fotografije svoje obitelji i prijatelja jer, kako sama kaže, oni su svi dio njezina života.
U 60-im godinama, za vrijeme prosvjeda protiv rata u Vijetnamu, snimila je pjesnika Allena Ginsberga kako u protestnom maršu puši marihuanu. Fotografija je izašla na naslovnici Rolling Stonea. Već su joj tada nagoviještali sjajnu karijeru.
Na dvomjesečnoj turneji 1975. godine pratila je The Rolling Stonese čije su fotografije više podsjećale na ratne užase nego na neki glazbeni sastav. Članovi banda nisu bili zadovoljni njezinim radom, ali joj ni to nije naškodilo. Pažnju je plijenila originalnošću i svojim viđenjem slavnih. Neke od njezinih najpoznatijih fotografija su Whoopi Goldberg u kadi s mlijekom, trudna i gola Demi Moore i trodijelne naslovnice Vanity Faira na kojima imaju čast biti samo slavni koji su te godine po nečemu obilježili godinu.

Majka u 51. godini života
Annie Leibovitz je dugo bila u vezi s spisateljicom Susan Sontag koja je 2004. godine umrla od leukemije. Majka djevojčice postala je u 51. godini života. Ime oca nikada nije otkrila, ali se nagađa da je joj spermu dao Susanin sin. Kasnije joj je blizance rodila surogat majka.
Mnogi, bilo da su profesionalci ili laici, u njezinim fotografijama vide samo ljepotu, koja je gotovo opipljiva. I sama je rekla da je tajna u tome što svakom svom 'objektu' prilazi s ljubavlju, upoznaje ga, promatra i izabire način kako će najbolje prikazati njegovu ili njezinu osobnost. Svojom visokom dozom profesionalizma, ali i otvorenim pristupom, uspjela je kraljicu Elizabetu nagovoriti da joj pozira bez krune.

Nema komentara:

Objavi komentar