subota, 5. lipnja 2010.

Isabella Blow


Isabella Blow nakon svoje smrti ostavila je veliku rupu u modnom svijetu koja se sada puni samo pozitivnim sjećanjima na ikonu stila i britansku kraljicu mode.


Ljubav prema modi

Issy je rođena u Londonu 1958. godine. Već od ranog djetinjstva je pokazivala ambicije velikog šeširdžije isprobavajući majčine šešire.

1979. seli se u New York kako bi studirala Povijest kineske umjetnosti, no nakon godinu dana prekida studij i kreće tokom modnih voda radeći za francuskog dizajnera Guya Larochea.

Nakon dvije godine udaje se za Nicolasa Taylora, te počinje raditi za Vogue. Tijekom boravka u New Yorku kretala se u društvu najpoznatije umjetničke kreme Andya Warhola i Jeana Michel Basquiata.


Poslije razvoda s mužem 1986. godine vraća se u London gdje radi za modne magazine, te se nakon tri godine udaje za svog drugog muža Detmara Blowa, trgovca umjetninama.

Isabella je zaslužna za uspjehe nekih od najvećih modnih kuća i časopisa poput: Vogue, Tatlern, Du Pont Lycri, Lacoste, Swarowski. Njenom istančanom osjećaju za estetiku nije se nazirao kraj. Bilo je to razmjenjivanje energije na obostrano zadovoljstvo, ona je bila vjerna savjetnica i muza mnogim dizajnerima poput Matthiewa Laurette, Pitera Saville i Kiri Joliffe.

Šešir iz praktičnih razloga

No, Issina najveća ljubav bili su šeširi, koliko zbog estetskih razloga, toliko i iz praktičnih. Kako bi se zaštitila od nepoželjnih poljubaca u znak pozdrava, u želji da zadrži intimnost toga čina samo među ljudima koji ju istinski vole, stavlja taj detalj na glavu i to u njegovom najekstravagantnijem obliku. Njen cjelokupan stil bio je nezaboravan, pa od tuda i izjava njenog drugog supruga: ''Issy je bila hodajući oblik umjetnosti.''

McQueenova kolekcija na kredit

Sa svojim osjećajem za nadolazeće modne pravce otkriva jednog od najvećih dizajnera ovoga stoljeća: Alexandera McQueena. Vidjevši njegovu kolekciju koja je bila prezentirana u svrhu njegove završne diplome, u ekstazi je kupuje čitavu i otplaćuje ju u sjedeće dvije godine. No, McQueen nije bio jedini koga je Issy proslavila, iako ga je uz dizajnera šešira Phillipa Treacya, jednostavno obožavala i primjenjivala u vlastitom stilu. Njen njuh otkrio je i modele Stellu Tennant i Sophie Dahl.

Muzej za Isabelline ljubimce


Pred svoju smrt Isabella je bila u težoj depresiji u kojoj je pokušala počiniti samoubojstvo. No, njen je život u 48. godini oduzeo tumor i uzrokovao veliku prazninu u svijetu mode i opće umjetnosti.

Njen suprug Detmar Blow, planira otvaranje muzeja u spomen na svoju suprugu. U tom prostoru bi bili izloženi rijetki dizajnerski primjerci iz njenog ormara, cipele kao i eksperimentalni šeširi kojima je bila sklona.

Neki od tih šešira izloženi su trenutno u Petrogradu i očekuju sljedeće izložbene destinacije na Novom Zelandu, Veneciji, Istambulu, i New Yorku prije nego se vrate u Englesku gdje će Detmar i Isabelline sestre naći prikladno obitavalište za njih.

Nema komentara:

Objavi komentar