petak, 4. lipnja 2010.

Čarobnjak iz Oza - film

Godine 1939.,filmska adaptacija Baumove knjige,pod naslovom ''Wizard of Oz'' otvorila je za MGM zlatno razdoblje musikla i do današnjeg dana ostaje jednim od najboljih filmskih klasika svih vremena

Film je snimljen u boji s neviđenim specijalnim efektima za to doba.
Kada se počeo prikazivati nije imao puno komercijalnog uspjeha.U usporedbi s nečuvenim budžetom od 2.77 milijuna dolara ( što je bilo gotovo trostruko više od tada prosječnih troškova za snimanje filma 9 ostvareni profit je bio prilično mali ,3 milijuna dolara ali film je dobio odlične kritike i pohvale struke. Film je dobio šest nominacija za Oscar,uključujući i onaj za najbolji film godine.Oskar je otišao film ''Zameo ih vjetar'',a ''Čarobnjak iz Oza'' je osvojio dva Oscara: za najbolju originalnu pjesmu - ''Somewhere Over the Rainbow'', Harolda Arlena i E.Y.Harburga,te za najbolju originalnu filmsku partituru,Herbeta Stotharta.

Na režiji su radila čak četvorica-prvi je bio Richard Thorpe,ali samo dva tjedna,potom George Cukor, par dana, slijedio je Victor Fleming,četiri mjeseca, i na kraju King Vidor,zadnjih deset dana.
Ulogu Dorothy odigrala je prekrasna šesnaestogodišnja Judy Garland iako je studio MGM u toj ulozi želio vidjeti Shirley Temple producent se odlučio za Judy.


Nema komentara:

Objavi komentar