srijeda, 28. srpnja 2010.

My Own Private Idaho (1991)


Nakon što se sredinom i krajem osamdesetih filmovima ''Mala Noche'' i ''Drugstore Cowboy'' afirmirao kao jedan od bitnih autora američke nezavisne scene, Gus Van Sant učvrstio je svoj status početkom devedesetih ostvarenjem ''My Own Private Idaho''. Kao u prethodna dva filma, a također i onom koji je uslijedio, ''Bluesu kaubojki'', Van Sant se i u ''My Own Private Idaho'' bavi likovima s ruba društva u nekonvencionalnom narativnom okviru, ovdje temeljno, iako labavo, preuzetom iz klasičnih Shakespeareovih komada Henry IV. i Henry V. Također, bavi se i svojim omiljenim motivom čežnje za stvaranjem neformalne, emocionalno utemeljene zajednice kao izabrane zamjene za disfukcionalnu obitelj.

U vrijeme snimanja filma danas nažalost pokojni River Phoenix (''Ostani kraj mene'','' Obala komarca'', ''Volim te do smrti'') već je bio zvijezda, dok je za Keanua Reevesa (trilogija ''Matrix'') upravo nastup u'' My Own Private Idaho'' bio, zajedno s ''Paklenim valom'' Kathryn Bigelow, prva velika uloga u karijeri.

 Keanu Reeves kao Scott i River Phoenix kao Mike

Spomen zaslužuje i pomaknuta rola kultnog njemačkog glumca Uda Kiera (99Andy Warhol's Frankenstein'',''Andy Warhol's Dracula'','' Priča o djevojci'' ''O, Europa'', ''Lomeći valove'','' Nasilju je kraj''), koji je i jedan od suautora i izvođača pjesama s filmskog soundtracka (završna pjesma je krasna ''Old Main Drag'' -The Poguesa). Naposljetku, recimo da je River Phoenix dobio nagradu u Veneciji za najboljeg glumca, te također najugledniju indie nagradu Nezavisni duh, koja je pripala i Van Santu za najbolji scenarij te Billu Staffordu za najbolju glazbu.

Mike pati od narkolepsije, tj. iznenadnog zapadanja u san, te je opsjednut majkom koja ga je napustila kao dijete pa je želi pronaći; također, zaljubljen je u Scotta. Scott je, međutim, sin bogatog i utjecajnog oca, a život na ulici i cesti, zajedno s uzimanjem droga i prostitucijom, njegov je čin pobune; uz to, iako prakticira seks s muškarcima, zapravo je heteroseksualan. U potrazi za Mikeovom majkom, njih dvojica prevaljuju put od Portlanda u Oregonu preko Idaha do Italije, gdje Scott upozna osebujnu djevojku u koju se zaljubi.

Nema komentara:

Objavi komentar