četvrtak, 29. srpnja 2010.

AMERICKI PSIHO (2000)

Knjiga Bret Easton Ellisa "Američki psiho" vjerojatno je najkontroverznija priča o kojoj se raspravljalo prošlog desetljeća. Glavni lik u priči, dobrostojeći Patrick Bateman s Manhattana, koji se prepušta svojim najmračnijim porivima - ili misli da to čini - uznemirio je mnogobrojne čitatelje (i prvog izdavača knjige) koji su njegove postupke shvatili doslovno. Čak i prije no što je izdana, priča je izazvala raznovrsne reakcije zbog opisa nasilja i izrazito mračnog tona, zbog čega su i knjiga i autor bili izloženi jakoj kritici.

Patrick Bateman je naizgled savršen "gospodar svemira" - poput svih drugih ljudi. On se očajnički želi uklopiti, ali, što se više trudi nalikovati ostalim bogatašima s Wall Streeta, sve je bezličniji - i ima sve manje kontrole nad svojim porivima koji, ironično, čine da se osjeća jedinstvenim.

Film "Američki Psiho". Režirala ga je Mary Harron, a scenarij je napisala Guinevere Turner prema knjizi Bret Easton Ellisa. Ulogu Patricka Batemana dobio je Christian Bale. U ostalim su ulogama Willem Dafoe, Jared Leto, Reese Witherspoon, Samantha Mathis, Chloe Sevigny, Justin Theroux, Matt Ross, Bill Sage i Cara Seymour. Producenti su Edward Pressman, Chris Hanley i Christian Halsley Solomon, a izvršni producenti su Michael Paseornek, Jeff Sackman i Joe Drake.
Mary Harron je ispod površinskog prikaza nasilja prepoznala stvarnu sliku naše kulture. S distance od jednog desetljeća, opisala je AMERICAN PSYCHO kao "briljantnu socijalnu satiru i razorni portret 80-tih godina". Scenarij pak opisuje kao "više priču no realističnu dramu, jer Bateman se u stvarnosti ne bi izvukao, što i jest poanta knjige - i filma. Nitko ne sumnja da je Bateman čudovište jer se savršeno uklapa u društvenu sredinu. Američki psiho nije film s "porukom" - ne želimo propovijedati - već otkriti nešto o našem društvu".
Ideju za realizaciju filma dobio je producent Edward R. Pressman čitajući knjigu 1992. godine. Nakon toga, vidio je film "Ubio sam Andy Warhola" i impresionirala ga je sposobnost Harronove da prikaže vrijeme, atmosferu i detalj. Ona je u osamdesetima radila dokumentarce i činilo mu se da je savršena za režiranje "Američkog psiha". Ona i G. Turner preradile su tekst i napisale izvrstan scenarij.
Nasilje prikazano u knjizi usmjereno je uglavnom prema ženama, i to je izazvalo prosvjede Nacionalne organizacije za žene iz Los Angelesa kad je knjiga izdana. Harron i Turner su uočile da je Američki psiho svojevrstan dokument protiv muškaraca. Obradile su tekst tako da suosjećamo samo sa ženskim likovima. Film je optužnica protiv mačizma i mržnje prema ženama, i zapravo je feministički nastrojen.


Christian Bale kao Patrick Bateman

Nema komentara:

Objavi komentar