četvrtak, 29. srpnja 2010.

Burlesque – umjetnost gracioznog striptiza


U zadnjih nekoliko godina, tradicionalni „burlesque performans“ ponovno stupa na scenu. Takozvani neo ili nova burleska mnogobrojnu publiku pronalazi u Europi i Americi. Predstave su unaprijed rasprodane, a prva dama gracioznog striptiza svjetski je poznata Dita von Teese i njen performans u čaši šampanjca.

Početak ove vrste zabave seže do kasnih 1860tih kada su Lydia Thompson i njene Britanske plavuše dovele burlesku u Ameriku. Grupa je spajala tradicionalnu kazališnu produkciju i žene u ulogama muškaraca. Kasnije se ime veže za američko zabavno kazalište „Burlesque“, koje je radilo početkom 20. stoljeća čija glavna atrakcija je bio striptiz. Umjetnice se nikad nisu do kraja skidale. Skidanje rukavica se često pretvaralo u erotsku atrakciju. Međutim, striptiz i jeftini klubovi tridesetih godina zatvaraju „Burlesque“ i otvaraju novu eru jeftine zabave. 



 

Klubovi u kojima se ovakvi performansi odvijaju, povratak su u neko izgubljeno vrijeme. Nostalgično je 

uživanje u glamuru starih dana. Danas moderna burleska može biti sve – od klasičnog striptiza do čak male mini drame i komedije. Kao i kod svog prethodnika fokus je stavljen na ono „tease“ (u prijevodu mučiti) u riječi „striptease“. No, svi imaju par zajedničkih elemenata – skidanje, skupi i raskošni kostimi, nepristojan humor, cabaret i mnogi drugi. Za razliku od takozvanog pravog striptiza, kojim se žene bave kako bi zaradile za život, burlesque umjetnici novac od nastupa troše na kostime, šminku i pripreme. Nastupanje pred publikom je za njih uživanje, umjetnost koju žive. Kako su prije većinom vještine skidanja prikazivale žene, danas se burlesqueom bave i muškarci i žene. To nisu uvijek umjetnici koji odgovaraju današnjem idealu ljepote. U lepršavom svijetu perja, šljokica i korzeta, nastupaju mlade, stare, mršavi, debeli, niski i visoki. Granice ne postoje. 

 

Par američkih umjetnika sredinom devedesetih, neovisno jedno o drugom, u svoj show uvode elemente tradicionalne burleske. Riječ je o Billie Madley sa „Cinema“ i Ami Goodhear „Dutch Weismanns' Follies“ u New Yorku, te Michelle Carr sa svojom grupom pod nazivom „The velvet hammer Burlesque“ u Los 

 Anglesu. 




izvor:budi.In

Nema komentara:

Objavi komentar