četvrtak, 8. srpnja 2010.

Intervju s vampirom (1994)

Film Neila Jordana prva je ekranizacija glasovitih "Vampirskih kronika" što ih je napisala Anne Rice 1976. Iako pripada žanru strave i užasa, Jordanov film je ipak, kao i literatura Anne Rice, više od toga. To je film koji nastoji istražiti dubinu duše: one ljudske i one neljudske. Ono što je Jordana privuklo ovom scenariju jest mogućnost uznemiravanja gledatelja, jer sve je ispričano sa stajališta monstruma, dakle sa stajališta zlih, koji se, kako to pokazuje film, ipak razlikuju jedni od drugih.



Radnja INTERVJUA S VAMPIROM smještena je u  suvremenom San Franciscu gdje vampir Louis (Brad Pitt) priča svoju životnu priču  mladom novinaru Daniellu Malloy  (Christian Slater) -vampirsku priču o želji, ljubavi, tuzi, strahu i ekstazi.
Vampirom ga je učinio vampir Lestat ( Tom Cruise )1791. u New Orleansu. Lestat j hladnokrvni vampir koji uživa u moru krvi i leševa koje je nužno za njegovo postojanje dok  se Louis odbija hraniti ljudima i nije zadovoljan vampirskom egzistencijom.Da bi udobrovoljio Louisa Lestat stvara Claudiju,( Kirsten Dunst ) malu djevojčicu kojoj je majka umrla od kuge.No kao prolaze godine Louis i Claudija nezadovoljni vampirskim životom odlučuju ubiti Lestata i otputovati u Europu u potrazi za drugim vampirima
Nakon gubitka svoje petogodišnje kćerkice Anna Rice je započela sa pisanjem romana o vampirima i njihovim besmrtnim životima Prva knjiga je bila Intervju s vampirom koji je uskoro posta bestseler kako u Americi tako i u svijetu te dao poticaj za stvaranje novih i povezanih priča o vampirima nazvani Vampirske kronike.
Ipak visoke naklade ovih romana ostavljale su ravnodušne holivudske producente tako da je do danas snimljeno samo dva film iz kronika.
Vjerojatan razlog je bio što su  se producenti bojali homoseksualnih tonova u odnosu Louisa i Lestata, te naznaka pedofilske ljubavi u odnosu Louisa i Claudije.

Samo snimanje nije proteklo bez skandala i kontroverzi.
Za ulogu Daniella, novinara, prvo je bio izabran   River Phoenix,mlada holivudska nada, koji se predozirao pred vratima losanđeleske diskoteke,  te je izazvao producentima  manje probleme s castingom i neočekivani, ali ipak korisni publicitet.
Zatim se Anne Rice pobunila kada je saznala da će ulogu Lestata biti dodijeljena Tom Cruisu.
Anne je smatrala  da bi za ulogu Lestat najbolji izbor bio Rutger Hauer, dok je Criusa smatrala sam ljepotananom bez karaktera.
Iako je pokrenuta peticija te je  pribavljeno tisuće potpisa obožavatelja romana Anne Rice, producenti
su ipak odlučili da Cruise ostaje a Anne je pristala da bude jedini pisac scenarija.
Za režisera filma je izabran irac  Neila Jordana, koji je u osamdesetim u snimio par dobrih filmova slične tematike kao što su ''Kuća Duhova'' i ''U društvu vukova ''.
Tom Cruise kao Lestat
 Lestat i Louis
 Brad Pitt i Christian Slater kao Daniell Malloy
Antonio Banderas kao vampir Armand
Louis i Claudija 
Kristen Dunst kao Claudija


Nema komentara:

Objavi komentar