srijeda, 11. kolovoza 2010.

Vrtlog života (1999.)

Vrtlog života  (originalni naslov filma, American Beauty, je naziv vrste ruže koju glavni lik vidi u svojim snovima .) je hvaljeni film Sama mendesa iz 1999., spoj drame, satire i tragedije, dobitnik 3 Zlatna globusa  i 5 Oscara, uključujući i onaj za najbolji film.  Film se bavi temama modernog  američkog društva, obiteljskog života, muškosti, generacijskih razlika, karijerizma, opsesije uspjehom,homoseksualizma i homofobije dekadencije, potrage za  srećom, ljubavi, ljepote i slobode.


Radnja filma prati posljednjih godinu dana u zivotu Lestera Burnhama (Spacey), 42-godisnjeg sluzbenika u jednoj tvrtki, koji je sve manje odusevljen svojim naizgled idilicnim zivotom pripadnika srednje klase u predgradju. Potpuno se otudjio od supruge Carolyn (Benning), frustrirane radoholicarke koja se ocajnicki pokusava nametnuti svijetu kao uspjesna prodavateljica nekretnina, a stvari jos gore stoje s njihovom kceri Jane (Birch), tinejdzerkom koja prezire svoje roditelje. Lesterov zivot se mijenja nakon fatalnog susreta s Janeinom skolskom prijateljicom Angelom Hayes (Suvari), koketom zbog koje odluci okrenuti novu stranicu - napusta posao, pocinje bildati i pusiti marihuanu. Takve promjene se odrazavaju i na ostatak obitelji - Carolyn zapocinje vanbracnu vezu sa svojim glavnim poslovnim konkurentom Buddyjem Kaneom (Gallagher). U medjuvremenu, Jane postane predmetom paznje svog novog susjeda, tihog, sutljivog i video-opremom opsjednutog tinejdzera Rickyja Fittsa (Bentley), ciji ultrarigidni i konzervativni otac, marinski pukovnik Fitts (Cooper), nema pojma da njegov sin za zivot zaradjuje dilajuci marihuanu.
Sam Mendes zbilja zna svoj posao, i uopce se ne moze se primjetiti da je reziju obavio netko cija su iskustva u tom pogledu ogranicena iskljucivo na daske koje zivot znace. Mendes je film napunio cijelim nizom dojmljivih kadrova, pri cemu se vjesto koristio video-tehnikom, ali i specijalnim efektima, pogotovo u scenama u kojima Lester fantazira o Angeli.. Kevin Spacey jednostavno briljira kao Lester, uspjevsi svoj lik, koji bi svatko drugi ucinio antipaticnim, tako pribliziti publici da s njim suosjeca, iako je vise nego svjesna njegovih nedostataka. 
 Kevin Spacey kao Lester Burhnam i Annette Bening kao Carolyn

Wes Bentley kao Ricky,Thora Birch kao Jane i Mena Suvari kao AngelaNema komentara:

Objavi komentar