srijeda, 25. kolovoza 2010.

Cabaret (1972)

 ''Divane decadence, darling!''

Cabaret je mjuzikl iz 1972. u režiji Bob Fosse sa glumačkom ekipom koju čine Lisa Minnelli,Michael York i Joel Grey. Radnja filma je smještena u Berlin za vrijeme Weimarske republike, 1931. godine, prije dolaska Hitlera na vlast.
Film je zasnovan na mjuziklu ''Cabaret'' Kandera i Ebba, koji je baziran na predstavi '' I Am a Camera'' inspirirano pričama Christophera Isherwooda. Samo je par pjesama iz mjuzikla uzeto za film, a Kander i Ebb su napisali nove, koje su došle kao zamjene. 
Za razliku od kazališnog mjuzikla, gdje se pjesmom izražavaju osjećaji, kao i tok same radnje, u filmskoj verziji pjeva se samo na pozornici.. Osim u sceni u biergartenu, u filmu samo dvoje glavnih junaka pjevaju.
Film je dobio Zlatni globus za najbolji igrani film - mjuzikl ili komedija, 1973. godine.
 Liza Minnelli kao Sally Bowles i Joel gray kao Master of Ceremonies

Početkom 1930-ih godina  američka pjevačica Sally Bowles ( Liza Minnelli ) nastupa u klubu "Kit Kat" u Berlinu. Njen novi sustanar je Brian Roberts (Micheel York), rezervirani britanski intelektualac, koji daje privatne satove engleskog kako bi zaradio novac za život u Berlinu, gde završava svoje studije njemačkog. Sally pokušava zavesti Briana, ali pošto joj ne uspjeva, ona sumnja da je homoseksualac. Njih dvoje postaju prijatelji i Brian postaje uključen u njen boemski život u posljednjim danima Weimarske republike. Kasnije u filmu Brian i Sally postaju ljubavnici i Brian zaključuje da su uzroci prošlih neuspjeha bile same žene, a ne on.
Sally postaje prijateljica sa baronom Maximilianom von Heuneom , bogatim plejbojem, koji poziva nju i Briana na svoje imanje van grada. . Vremenom on gubi interes za njih i ostavlja ih u Berlinu, uprkos zajedničkim planovima. Kada Sally trijumfalno kaže Brianu da je spavla sa Maxom, Brian počinje da se smije i kaže da je i on spavao sa njim. Posle svađe, koja se završava Brianovim naglim odlaskom, Brian nailazi na grupu nacista koji ga prebiju. Brian i Sally odlaze u bolnicu, gde Sally otkriva da im je Max ostavio omotnicu s novcima.
Sally saznaje da je trudna, ali ne zna da li je Brian otac, ili je to Max. Brian joj nudi brak i život na Cambridgeu, ali Sally shvaća da nikada ne bi mogla tako živjeti i odlučuje se za abortus.

U filmu se, takođe, prikazuje jačanje nacističkog pokreta. Iako se rijetko eksplicitno prikazuje njihovo prisustvo, njihovo jačanje se može pratiti prema promjeni načina ponašanja i stavova ostalih likova. Dok su na početku filma nacisti bili šikanirani, u sceni pri kraju filma se prikazuje kako se obični Njemci priključuju nacističkoj propagandnoj pjesmi.
 
Godine 2006. Američki filmski institut je uvrstio ovaj film na 100 najboljih mjuzikala, sa rednim brojem 5. Naredne godine film se našao na 63. mestu AFI-jeve liste 100 najboljih američkih filmova.

Nema komentara:

Objavi komentar