petak, 21. siječnja 2011.

Rick Owens - walk on the dark side

Rick Owens (rođen 1962) je američki modni dizajner koji dolazi iz Kalifornije,te je poznat po svojim avangardnim i subverzivnim stilom.


 
Od 2003. godine Rick živi u Parizu ,sa svojom ženom Michaelle Lamy, gdje izlaže na Paris Fashion Weeku.

Rođen je  i odrastao u Portervillu,Kalifornija. Owens je studirao likovnu umjetnosti na Otis / Parsons (sada poznat kao Otis College of Art and Design ) u Los Angelesu dvije godine . Napušta studij i počinje raditi za  neke lokalne tvrtke koje se bave proizvodnjom sportske odjeće i  i jeftinim  imitacijama dizajnerske odjeće.  Njegov vlastiti label,koji je započeo 1994  ubrzo postaje popularan i  prodaje se isključivo preko  Charles Gallay.

U 2001, potpisao je  ugovor s talijanskim prodajni agent Eo Bocci Associati za distribuciju širom svijeta, a  proizvodnja njegovih modela preselila se u Italiju.

Pažnji je privukao editorialom u pariškom Vogue, njegovu kožnu jaknu nosila je Kate Moss,a editorial je snimila Corrianne Day uz stilsta  Panosa Yaipanisa. 

Svoju prvu kolekciju prikazao je u rujnu 2002 na  New Yorku Fashion Weeku, uz potporu američkog Vogue i Anne Wintour koja je sjedila u prvom redu zajedno sa njegovom tadašnjom muzom Kembrom Pfahler.  
U 2002,osvojio je nagradu Vijeća  modnih dizajnera Amerike - Perry Ellis Emerging Talent Award.
 
Sljedeće sezone proljeće/ljeto 2003 Owens je lansirao svoju prvu kolekciju muške odjeće, te je prikazao zajedno sa svojom ženskom kolekcijom  

Nakon njegove druge revije koju je predstavio na New York Fashion Weeku, Owens je donio odluka da  preseli studio iz Los Angelesa  u Paris te kolekcije prestavlja na Paris Fashion Weeku.
Rick Owens radi kao kreativni direktor modne kuće Revillion.
U Parizu je započeo svoju dugogodišnju suradnju sa stilistom Panos Yiapanis koji je odradio sve dosadašnje Owensove revije kao stilist.
Svoju desetogodišnjicu rada Owens je obilježio lansiranjem retrospektivne knjige '''L'ai - Je Bien Descendue''. 

U 2007. godini  nagrađenje s  Cooper-Hewitt National Design Award.
Courtney Love, Bill Kaulitz iz Tokio Hotel, Madonna i Helena Bonham Carter su poznate zvijezde koje su viđene u kreacijama Rick Owensa i veliki su njegovi obožavatelji.
Njegove  kreacije se mogu opisati  kao "glamur-susreće-grunge", ali Owens sam za sebe kaže: "Ja sam pokušato napraviti odjeću na isti način kako Lou Reed radi  glazbu, uz minimalne promjene akorda, i direktno. To je sladako, ali pomalo i jezivo. Radi se o tome da sve što sam napravio je nosivo i ugodno. Riječ je o zveketanju elegancije pomiješano sa malo barbarizma tj pomalo ležerni neuredni luksuz.
Patrici Field  koristila je njegovu odjeću za ulogu Emily Blunt u poznatom filmu iz 2006 ''Vrag nosi Pradu''
Na otvorenju svog prvog butika u Palais Royal u Parizu, Owens je prezentirao i svoj namještaj uz pristupačniju liniju za mlade ''Lillies'' te  jeans liniju nazvanu  DRKSHDW.
Njegov drugi dućan u New Yorku u Tribeca otvoren je u ljeto 2008 sa planovima daljnjeg širenja.
U protekle dvije godine Owens je otvorio ekskluzivne butike u Londonu,Tokiju,Seulu i Hong Kongu.

.

Nema komentara:

Objavi komentar