utorak, 18. svibnja 2010.

Ian Curtis 18-05-1980 - 18-05-2010

Prošlo je trideset godina od samoubojstva Ian Curtisa frontmena engleskog post-punk banda Joy Division.
Bilo je to dan prije nego je band krenuo na svoju prvu američku turneju,nepuna dva mjeseca prije njegovog 24. rođendana
No perspektiva sjajne karijere i svjetske slave Curtisu, razorenom dugogodišnjom borbom s epilepsijom,depresijom i kaotičnim privatnim životom u tom trenutku nije puno značila U zoru, nakon što je pogledao Herzogovog ''Stroszeka'', te slušajući Iggy Popov album ''Idiot'' Ian se objesio u kuhinji svog doma. Ianovo tijelo je pronašla Deborah, njegova udovica i majka njihove tada jednogodišnje kćeri Natalie.



Ian je rođen 15 lipnja 1956 u Stretfordu, Lancashire a odrastao je u Hurdsfield u okrugu Macclesfield. Još u ranim danima bio je primječen njegov talent za pjesništvom, kao jedanaestogodišnjak dobio je stipendiju ali zbog loših ocjena nikad nije nastavio sa daljnim školovanjem. U srednjoškolskim danima njegove ambicije i nade fokusirale su se na umjetnost, literaturu i najvažnije na glazbu.
U srednjoj školi je upoznao Deborah i ubrzo se vjenčali,njemu je bilo 19, a njoj 18, kći im se rodila četiri godine kasnije
Curtis je po prirodi bio klasični rock introvertni ekstrovert, a publicitet i slava, koliko god s njima koketirao, nikada nisu bili njegovo prirodna okružje.
Važan faktor njegovog života bila je epilepsija, koju je stres i naporni život rokera samo razbudio,pa su napadaji bivali sve češći i bez kontrole,ponekad su se događali i u vrijeme live nastupa.
Iana je to bacalao u nove i dublje depresije pa je u travnje 1980 pokušao samoubojstvo tabletama,ostavivši oproštajnu poruku za Deborah, u kojoj među ostalim spominje Annik.
Annik je bila belgijska novinarka s kojom je Ian ima vezu.
Nakon Ianove smrti,preostala trojka iz Joy Divisona se sabrala,osnovala New Order i karijeru započela singlom''Ceremony'' jednom od posljednih pjesama u čijem je nastanak sudjelovao Ian.

R.I.P. Ian

Nema komentara:

Objavi komentar