srijeda, 14. travnja 2010.

Peggy Guggenheim: Bogata nasljednica koja je jednako voljela umjetnost i seks

Pedeset je godina od otvaranja S.R.Guggenheimove galerije u New Yorku, kao i osamdeseta od otvorenja prvog guggenheimovog muzeja.
Peggy Guggenheim svakog je dana kupovala po jedno umjetničko djelo i dodavala ih svojoj bogatoj zbirci u kojoj su radovi Picassa,Kupke,Mondriana,Kandinskog,Miroa.........
Ta ''sirota mala bogatašica'' rođena je 1898 u New Yorku.Njezin otac Benjamin i djed Meyer sagradili su cijelo metalurško carstvo,uglavno od srebra i bakra.Njena majka Florette potomak je bogate bankarske obitelji.
Peggyno umjetičko obrazovanje počelo je u New Yorku 1920.Peggy je čeznula da nađe neki posao koji bi je udaljio iz dosadnih bogataškihj krugova. Iako je od oca koji se utopio s Titanicom naslijedila godišnji prihod od 22.500 dolara zaposlila se u avangardnoj knjižari The Sunwise Turn u 44. ulici.

Život u boemskog društvu

Posao je, doduše dobila uz pomoć rođaka Harolda Loeba,osrednjeg pisca i ženskara preko kojeg je upoznala neke od najistaknutijih američkih pisaca poput Scotta Fitzegarlda kao i Alfreda Steiglitza,fotografa i ljubitelja avangarde.
U njegovoj galeriji na Petoj Aveniji prvi put je ugladala djela Cezannea, Picassa i Matissea te upoznala Laurencea Vaila utjecajnog boemskog pisca iz krugova Greenwich Villagea.
Potom Peggy putuje u Europu, otkriva Pariz i tamo ostaje, s pauzama, pune 22 godine. od samog početka najviše su je zanimali umjetnost i seks.

U Parizu ponovno susreće Vaila i te se ubrzo par vjenčao i dobio dvoje djece. Sindbada i Pegeen.
U Parizu su se stopili s umjetničkim krugovima te su se družili s Djunom Barnes,Constantinom Brancusijem te s Marcelom Duchampom.
Brak je pukao 1928., mnogi smatraju zbog nevjere jer je Peggy, koja je uživala u pariškoj dekadenciji, skupljala ljubavnik kao što je skupljala umjetnička djela.
Ponovno se udala za ratnoga heroja Johna Holmsa, bio je to kratak i buran brak; njihovim domom često su odzvanjale žestoke pijane svađe.
1938 Peggy odlučuje otvoriti svoju prvu galeriju moderne umjetnosti u Cork Streetu 30.
Kako je njezin ujak Soloman skupio bogatu kolekciju starih majstora Peggy se posvetila novim umjetnicima s kojima se rado družila;Samuel Beckett,Duchamp,Cocteou,Van Velden,te mnogi drugi koji su često bili u njenom društvu a vjerovatno i u krevetu.
Londonsku galeriju Guggenheim Jeune otvorila je 24. siječnja 1938 , sa 30 crteža Jeana Cocteaua
Galerija je ubrzo postala hit, u njoj su prvi put bili izložene slike Vasilija Kandiskog, skulpture Henrya Moore, Hans Arp i dr.
Bogata američka nasljednica pretvarala se u boemsku kraljicu europske umjetnosti.
Odsjedajući u najskupljim hotelima, vozeći najbolje automobile, besprijekorno dotjerana, uvijek okružena svojim psićima, Peggy je odavala dojam ekscentriče bogatašice, što su njezini protivnici iskoristili kako bi je omalovažili i sveli na nivo razmažene bogate nasljednice koja se, što zbog dosade što zbog mode druži s umjetnicima iako, zapravo, o umjetnosti nema pojma.

Istina je, međutim, bila potpuno suprotna - Peggy bila je vrlo bistra i za ono vrijeme prilično hrabra mlada žena.Kako drugačije okarekterizirati osobu koja nije igrala na sigurnu kartu i kupovala djela etabliranih umjetnika već je kupovala i izlagala djela mladih i nepoznatih umjetnika.

Da li je njezin interes za umjetnost potekao iz čiste dosade posve je irelevantno, zahvaljujući ovoj ženi mnogi umjetnici su dobili svoje mjesto pod zvijezdama.

“Osam godina skupljanja umjetnosti u osamdeset godina života”, piše autor njezine biografije Anton Gill, “i nije tako mnogo. Da njezin privatni život nije bio tako zabavan, bi li nas njezino bavljenje umjetnošću manje zanimalo?” Kad joj je izišla biografija “Memoari ljubiteljice umjetnosti”, kritičari su uočili da se na 200 stranica umjetnička djela ne spominju sve do 110. stranice.

Peggyn ujak, vizionar Solomon unajmio je veliki autosalon na njujorškoj Park Aveniji i prozvao ga “Muzejom neobjektivnog slikarstva”. Nakon nekoliko godina već je tražio trajniji smještaj za svoju kolekciju moderne umjetnosti te angažirao Franka Lloyda Wrighta da mu osmisli “hram duha”. Rezultat je bila slavna spiralna zgrada u New Yorku koja se danas zove Samuel R Guggenheim muzej, otvorena 21. listopada 1959., prvi doista sagrađen muzej (koji to nije nastao iz adaptacije neke zgrade) u Americi.

Od tada su muzeji Guggenheim niknuli u Bilbau, Berlinu i Las Vegasu. Najmanji od njih, Galerija Peggy Guggenheim u Veneciji, i dalje najviše privlači ljubitelje umjetnosti.

Četrdeset godina nakon što je smrću svoje slavne vlasnice Palazzo Venier dei Leoni otvoren publici, Peggy i dalje privlači brojne znatiželjnike svojim burnim i melankoličnim životom.

Nema komentara:

Objavi komentar